Portfolio Filler Image
Portfolio Filler Image
Portfolio Filler Image
Portfolio Filler Image
Portfolio Filler Image
Portfolio Filler Image

Ιστορίες

Κρουασάν

Το 1683 οι Τούρκοι πολιορκούσαν τη Βιέννη. Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδος της Ιστορίας γιατί αν κατάφερναν να λυγίσουν τους Αυστριακούς θα κατέρρεε ολόκληρη η Ευρώπη και η ιστορία της ηπείρου μας θα ήταν πολύ διαφορετική σήμερα. Η Βιέννη όμως δεν έπεσε, γιατί κάποιοι φουρνάρηδες που δούλευαν νύχτα δίπλα στα τείχη της πόλης άκουσαν τους Τούρκους που προσπαθούσαν να σκάψουν λαγούμια κάτω από τα θεμέλια από την άλλη πλευρά και ειδοποίησαν το στρατό. Αυτά λέει η παράδοση που συμπληρώνει ότι μετά τη νίκη των Αυστριακών ο αυτοκράτορας έδωσε το προνόμιο στους φουρνάρηδες να φτιάξουν ένα γλύκισμα που θα απαθανάτιζε την ήττα των Τούρκων. Αυτοί έφτιαξαν ένα κέρατο (έτσι το ονόμασαν) στο σχήμα της Σελήνης από την ανάμνηση της ημισελήνου πάνω στα κοντάρια των σημαιών των Τούρκων και έτσι γεννήθηκε το κρουασάν.

Σκεπαστή πίτσα

Είναι μια εύπλαστη και μαλακιά ζύμη η οποία έχει την ιδιότητα όταν ψήνεται να φουσκώνει πολύ, με αποτέλεσμα να γίνεται ελαφριά και να φυλλοποιείται. Η σφολιάτα ήταν γνωστή στους Αιγυπτίους, στους Έλληνες και στους Ρωμαίους. Πληροφορίες για τη διαδικασία παραγωγής της βρίσκονται σε ένα συνταγολόγιο του 600 μ.Χ. Η πρώτη επίσημη συνταγή σφολιάτας δημοσιεύεται το 1653 στο βιβλίο "Patissier François" από τον Pierre François La Varenne, πρώην μάγειρα του βασιλιά Ερρίκου του 4ου της Γαλλίας. Η παρασκευή της σφολιάτας γίνεται με αλεύρι, βούτυρο, αλάτι και νερό. Το σωστό και προσεκτικό δούλεμα των συστατικών έχει σαν αποτέλεσμα ο αέρας να εγκλωβισθεί ανάμεσα στα διάφορα στρώματα της ζύμης και του βουτύρου. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ο αέρας αυτός διογκώνεται και σπρώχνει προς τα πάνω τα στρώματα της ζύμης. Έτσι επιτυγχάνεται αυτό που λέμε φυσικό φούσκωμα. Η σφολιάτα καλής ποιότητας ξεχωρίζει από το φούσκωμα, το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση της. Σήμερα, στην γκάμα των προϊόντων της Χρυσής Ζύμης θα βρείτε τα παρακάτω ήδη σφολιάτας:

Κουλούρι παπαρουνόσπορου

Σχεδιασμενο απο τους διμηουργους του CosmicBros. Ενα ξεχωριστο κουλουρι.
Ψωμί με παπαρουνόσπορο έτρωγαν από την αρχαιότητα οι Έλληνες. Σύμφωνα με την μυθολογία, "η παπαρούνα η ροιάς", γνωστή στην Κρήτη και ως κουτσουνάδα, σχετίζεται με θεά Δήμητρα, τη θεά της γονιμότητας και της γεωργίας.

Το φυτό με τα πανέμορφα κατακόκκινα πέταλα καλλιεργείται από τα πανάρχαια χρόνια από τους αρχαίους λαούς της Περσίας, της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας, από τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Τα πρώτα γραπτά στοιχεία για την παπαρούνα αναφέρονται σε κείμενο των Σουμερίων που χρονολογείται στο 4000 π.Χ. Οι Σουμέριοι τη θεωρούσαν «λουλούδι της χαράς», πιθανότατα επειδή χρησιμοποιούσαν την οπιούχα παπαρούνα. Οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές έβαζαν παπαρουνόσπορους και μέλι στο κρασί τους για να είναι εύρωστοι και υγιείς. Η παπαρούνα εμφανίζεται και στην ελληνική μυθολογία. Η ύπαρξη της αποδίδεται στη θεά Δήμητρα, η οποία δημιούργησε το φυτό για να απαλύνει τη θλίψη της όταν η κόρη της Περσεφόνη πήγαινε για 6 μήνες κάθε χρόνο στον Κάτω Κόσμο για να συναντήσει τον Πλούτωνα. Εκτός από τη Δήμητρα και ο θεός Ύπνος είναι συνδεδεμένος με την παπαρούνα, καθώς απεικονίζεται να κρατάει παπαρούνες ή να είναι στεφανωμένος με αυτές.
Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τους χυμούς του φυτού για να απαλύνουν τον πόνο που προκαλείται από τον έρωτα. Ο ποιητής Βιργίλιος την αποκαλεί «παπαρούνα της Λήθης»

Ψωμιά για σάντουιτς

Μπαγκετα πολυσπορη:
ΜΑΛΑΚΟ ΑΛΕΥΡΙ ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ και ΒΥΝΗ Αλεύρι πολυτελείας βυνούχο με πρόσμιξη 9 σπόρων δημητριακών.
Λευκη μπαγκετα:
ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΜΑΛΑΚΟ ΣΙΤΑΡΙ Τ 70% Αλεύρι αρτοποιίας ψιλοαλεσμένο, μέτρια δυνατό, με πάρα πολύ καλή απορρόφηση και πολύ καλή συμπεριφορά στη διαδικασία παραγωγής.